Bastuga: een sauna die bij de omgeving past

Een eigen sauna in de tuin kan nogal een opzienbarend object zijn. Tot de Bastuga buitensauna zijn intrede deed, deze sauna kan volledig in de buitenruimte geïntegreerd worden en is een parel in de tuin.

bastugaHet hout werkt niet

De vorm van het dak van Bastuga is parabolvormig. Omdat het dak naar wens bijvoorbeeld begroeid kan worden met een fraaie klimplant, is integreren in de omgeving niet moeilijk. Ontspannen in deze sauna is een fluitje van een cent. Voor de sauna is hout gebruikt uit de bossen van Estland, speciaal geschikt voor de temperatuurverschillen die een sauna moet ondergaan. Omdat de houtsoort nordisch fichten niet ‘werkt’, maakt het niet uit dat het in de winter rond het vriespunt moet doorstaan en zodra het in gebruik is tropische temperaturen.

Voor de inrichting is er keuze

De binnenruimte in de Bastuga is groot. Omdat het dak in een punt toeloopt, oogt het ook ruimtelijk. Voor de indeling is nogal wat variatie mogelijk. Twee lange banken, een extra bank er boven, extra brede banken, alles is mogelijk. Ook voor de verwarming is variatie mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een met hout gestookte kachel, deze geeft veel sfeer en het is algemeen bekend dat het ontspannend werkt om naar een vuur te kijken. Dit kan, omdat de houtkachel een glazen deur heeft. Voor het gemak, en omdat hij sneller op temperatuur is, kan ook gekozen worden voor een elektrische saunakachel. Deze is in diverse uitvoeringen te koop.

De dakbedekking biedt voor elk wat wils

Diverse klimplanten zijn geschikt voor de begroeiing van Bastuga. Denk bijvoorbeeld aan een wilde wingerd, die in de herfst alle kleuren van het herfstpalet laat zien. Ook een groenblijvende klimplant als een klimop is geschikt. Omdat de sauna, zodra het gebouw begroeid is, helemaal opgaat in de omgeving, is een buitensauna geen opvallend object meer, maar maakt het een geïntegreerd geheel. Voor wie niet van een groene tuin houdt, zonder begroeiing is de sauna ook niet verkeerd. Als de tuin strak ingericht is, is een donkergrijs shingledak misschien wel mooier. Voor de landelijke tuin kan ook nog gekozen worden voor bedekking met riet. Dit wordt gemaakt door een ambachtelijke rietdekker.

Bastuga-saunaEen uniek gebouw

Omdat Bastuga in de werkplaats van de leverancier gemaakt wordt, is inspringen op specifieke wensen niet moeilijk. Natuurlijk heeft de sauna ook standaard afmetingen: 3 x 2,2 x 2,5 m. Het leuke is dat hier dus allerlei aanpassingen op mogelijk zijn. Elke Bastuga kan dus uniek zijn. Het gebouw is zelfs zonder sauna-interieur te bestellen: leuk als gastenverblijf, extra logeerkamer, speelhuis voor de kinderen of tuinatelier.