Een eigen bedrijf is leuk, maar personeel hebben?

child with computerIk heb altijd al een eigen bedrijf willen hebben, maar weet je wat me tegenhoudt? Personeel. Wat een gedoe, als ze ziek worden, of ineens minder uren willen werken. Toch wint sinds kort de wens voor het eigen bedrijf, er bestaat namelijk payroll.

Personeelszaken overdragen

Ik was nogal sceptisch over dat payrollen, waarom betalen voor iets wat je eigenlijk ook zelf kan doen? Tot ik zag wat het kost, je betaalt een klein bedrag en bent van al die administratie af. Zij verzorgen alle administratie, de loonstroken, de ziektemeldingen en ook weer de herstelmeldingen en de loonbelasting. Dat zijn maar een paar dingetjes, eigenlijk doen ze alles wat over personeelszaken gaat. Het personeel komt bij hen in dienst en het juridische gedeelte van het werkgeverschap is niet meer jouw probleem.

Onderzoek wijst uit: payrolling is prima!

Of payrolling voor je personeel nou wel zo leuk is, vond ik ook te betwijfelen. Tot ik zag dat er onderzoek naar gedaan is. Uit dit onderzoek is gebleken dat payroll in het algemeen gewaardeerd wordt met een zeven. Een ruime voldoende dus. Het onderzoek werd gedaan naar een aantal aspecten: op tijd salaris uitbetalen, of die betalingen ook juist waren en of de contracten correct zijn. De aspecten werden gemiddeld met een zeven of een acht beoordeeld. Mocht ik nog twijfelen, zou dit onderzoek me zeker over de streep kunnen trekken. Tot nu toe werken de meeste payrollmedewerkers in de horeca, maar branches als cultuur en recreatie, onderwijs en overige zakelijke dienstverlening zijn opkomend.

De sfeer op de werkvloer is belangrijk

Om personeel tevreden te houden is natuurlijk meer nodig dan alleen het salaris op tijd betalen, ook de sfeer op de werkvloer is reuze belangrijk. Leidinggeven is een stuk eenvoudiger als de sfeer goed is. Mensen die waardering hebben voor hun leidinggevenden of hun baas, zullen eerder hun nek uitsteken. Conflicten op de werkvloer moeten dus zo snel mogelijk opgelost worden en andere mogelijkheden ter verbetering van de sfeer moeten met twee handen beetgepakt worden.

Vooral doen wat je leuk vindt

Wat voor soort onderneming ik wil gaan starten, is met nog niet helemaal duidelijk. Ik ga eerst gedegen marktonderzoek doen om te kijken waar behoefte aan is. Duidelijk is, dat ik in elk geval met payrolling aan de slag ga. Ik moet er niet aan denken om alles zelf uit te moeten zoeken over pensioenen, loonbelasting en andere dingen waar ik helemaal geen verstand van heb. Het personeel komt gewoon in dienst van een payrollbedrijf en ik ga vooral doen wat ik zelf leuk vind!