Hoe heb je meer fun in je eentje?

“Photo of Woman taking Photo of Wharf” (CC BY 2.0) by Bill Ward’s Brickpile

Gemiddeld heeft elk mens een periode in zijn of haar leven dat je alleenstaand bent. Voor de meeste mensen of dat of vrij vroeg in het leven of juist vrij laat. Het kan een hele nuttige tijd zijn omdat je er als single achter komt waar je goed in bent, juist omdat je geen relatie hebt. Je hoeft je dan niet naar de behoeftes van die ander te richten en dan krijg je meer idee wie je bent.

Ga in je eentje op vakantie

Dit is minder eng dan je denkt. Er zijn natuurlijk ook genoeg opties voor een georganiseerde singlesreis, maar dan ben je toch weer in een groep. Door alleen op vakantie te gaan, volg je je eigen tempo. Bovendien kom je veel gemakkelijker in contact met andere mensen, ook de lokale bewoners.

Je komt uit je comfortzone en je leert om dingen in je eigen tempo te doen. Je hoeft ook geen compromis met anderen te sluiten.

Ga alleen uit

Ook dit klinkt supereng, maar het is vooral een kwestie van wennen. Er zijn diverse mogelijkheden. Soms zijn er gratis optredens in een café of bar. Daar kun je heel gemakkelijk aansluiten, zonder dat je gelijk entree moet betalen. Alleen uit eten gaan, is ook iets om een keer te proberen. Dan moet het niet gelijk supersjiek uit eten zijn, maar bijvoorbeeld een eetcafé of een café waar je aan de bar kunt eten. Dat is laagdrempeliger.

“Cafe” (CC BY 2.0) by illustir

Je kunt ook alleen naar het casino, daar is iedereen met zijn eigen ding bezig. Je loopt langs alle tafels en kijkt af hoe het moet. Als je eerst wilt weten hoe het werkt, klik hier voor meer informatie.

Alleen naar de bioscoop is ook een prima optie. Ten eerste omdat je zonder gezeur naar een fijne onnozele film kan gaan die verder niemand in je vriendenkring wilde zien. Ten tweede omdat je toch niet converseert tijdens het film kijken. Je zult zien hoeveel mensen er alleen zitten tijdens een matinee.

Je kunt ook een spa-dag plannen, of iets anders van verzorging zoals een pedicure. Het is ontspannend en je energieniveau schiet met sprongen omhoog.

Leer een nieuwe hobby

Heb je altijd al willen kunnen: kantklossen – panfluiten – Spaans leren spreken – wijn maken? Noem maar op, de mogelijkheden zijn eindeloos. Als je in een grote stad woont, heb je veel keus natuurlijk. Maar Nederland is dusdanig klein dat er altijd wel een grotere stad in de buurt is. Daar leer je ook weer nieuwe mensen kennen.

Je kunt ook beter leren koken, want vaak maak je toch vooral de gerechten die je al kent. Goed kunnende koken en/of bakken is een vaardigheid waar je altijd wat aan hebt.

“2014-072 – boston cream pi” (CC BY 2.0) by ** RCB **

Geniet van de vrijheid die je hebt als je alleen bent. Door dingen alleen te ondernemen, vergroot je je onafhankelijkheid. Begin met kleine stapjes, het hoeft niet gelijk een trektocht door Himalaya te zijn. Begin bijvoorbeeld eens met een middagje in een café. Neem je laptop of tablet mee en doe tussendoor wat werk. Of schrijf een brief of blog. Dan ben je gezellig onder de mensen en je doet ook nog wat nuttigs.