Wat is infrarood en welke soorten straling zijn er

infraroodsaunaDe straling die een infraroodlamp geeft in een infraroodsauna, staat bekend als een therapeutische warmtestraling, heilzaam en goed voor de spieren. Een infraroodlamp in de sauna geeft de straling als van de zon en brengt een weldadige warmte voort. Er zijn wel verschillende soorten infraroodlampen. Een uitleg over de soorten.

Kortgolvig

Kortgolvige straling IR-A is een infraroodstraling met een zeer diepe werking op de huid. Het lichaam wordt snel opgewarmd door deze straling, het dringt maar liefst 5 mm door in de huid. Het is voor te stellen dat deze warmte zeer weldadig is voor de spieren. De hoeveelheid straling heeft echter geen invloed op de dieptewerking.

Middengolf

IR-B is een middengolfstraling. In de toplaag van de huid wordt deze straling geabsorbeerd waardoor de zenuwen geprikkeld worden. Het gevoel dat deze straling voortbrengt wordt ervaren als warm. De geprikkelde zenuwen voorkomen dat het lichaam oververhit raakt.

Langgolvig

Straling IR-C is een langgolvige straling. In een langgolvige straling wordt vooral de omgeving verwarmd. De straling die deze golven voortbrengt doen denken aan de warmte in een traditionele sauna. Een groot deel van de straling gaat verloren omdat vooral de lucht verwarmd wordt.

De combinatie tussen IR-A en IR-B

De beste straling is een combinatie tussen de kort- en de middengolvige straling. Voordeel van deze combinatie is dat het lichaam gewaarschuwd wordt en niet oververhit raakt. De lampen met de combinatie zijn vergelijkbaar met de zon en hebben een balans tussen twee voordelen: de straling dringt diep in de huid en oververhitting wordt voorkomen. Voordeel van infraroodstraling ten opzichte van de zon is dat de infraroodstraling regelbaar is, het wordt nooit te warm en er is nooit een wolk voor de zon die de warmteafgifte belemmert.

Feiten of fabels over infrarood

Er bestaan veel fabels over infraroodstraling. Zo zou er gezegd worden dat infraroodstraling te vergelijken is met Uv-straling of met röntgen- of magnetronstraling. Dit is onjuist, deze stralingen worden anders opgewekt, met andere golflengtes. Organen of huid verbranden met infraroodstraling is niet mogelijk, evenals de werkelijke diepte die de straling bereikt: meer dan 5 mm kan het niet diep gaan. Infraroodstraling is niet met het oog waarneembaar.

Infraroodsauna’s in verschillende modellen

De sauna’s zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en variaties, van één tot vierpersoons, hoekmodellen of rechte modellen en met kortegolflampen. Meestal is een infraroodsauna geschikt voor gewone 230 V aansluiting, waardoor extra aanleg van stroomvoorziening overbodig is. Infraroodsauna’s hebben als voordeel ten opzichte van de traditionele sauna dat de ruimte niet als benauwd ervaren wordt. Effecten van de infraroodstraling zijn bijvoorbeeld een betere doorbloeding van de spieren en gewrichten en versnelde afvoer van afvalstoffen in het lichaam, bijvoorbeeld door transpireren.