Laboratoriumbenodigdheden en wetenschappelijk onderzoek

PetrischaaltjesHet is op het eerste gezicht misschien alleen een leuk woord voor galgje, maar het is ook het onderwerp waar ik het eerste artikel op stuff-i-like deels aan wil wijden. Misschien een beetje een vreemd onderwerp om te ‘liken’, maar ik ben altijd geïnteresseerd in zaken waar maar weinig mensen buiten het werkveld iets van afweten. Deze keer dus: laboratoriumbenodigdheden. Dit is natuurlijk voornamelijk interessant  als je weet waar het onderzoek onder andere naar gedaan wordt. In dit artikel zes hoofdonderwerpen van wetenschappelijk onderzoek in Nederland in de komende 10 jaar.

Verschillende Laboratoriumbenodigdheden

Wat dacht je van zaken als een automatisch kolonieteller, een 2D barcode scanner, een langzame carroussel en een vacuümblok? Allemaal dingen die je nodig hebt wanneer je onderzoek doet in een laboratorium.
De automatische kolonieteller telt gegroeide kolonies in een petrischaaltje (ken je ze nog van biologie?).

Een vacuümblok gebruik je om een onderduk te kunnen creëeren in een wateropstelling. Op die manier wordt het filtratieproces (scheidingsproces) versnelt.

Een 2D barcode scanner gebruik je om de gecodeerde petrischaaltjes gemakkelijk te kunnen scannen. Anders dan een lineaire barcode-scanner is de code bij een 2D barcode driemaal gecodeerd. Ook kan bij een kleine beschadiging een 2D barcode scanner de code vaker nog lezen dan een lineaire barcode scanner.
En een langzame caroussel tenslotte, is een soort eierwekker in de laboratoriumtechniek. Zo kun je snel en simpel de rusttijd van een verdunning bepalen.

Waar worden de laboratoriumbenodigdheden voor gebruikt?

Uiteraard wordt er in laboratoria een enorme diversiteit aan onderzoeken verricht. Van onderzoek naar ziektes bij mens- en dier tot aan het percentage melzuurbacteriën in yoghurt en bijvoorbeeld zuurkool. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt onderzocht in laboratoria. Wat voor soort onderzoek er wordt verricht is afhankelijk van het geld dat ervoor beschikbaar wordt gesteld. De komende tien jaar zijn er zes onderzoeksteams met topwetenschappers samengesteld. Deze teams hebben 167 miljoen euro gekregen om onderzoek te verrichten naar de volgende onderwerpen:

  • Kanker: Waarom werken de huidige therapieën niet goed? En wat zijn alternatieven?
  • Nano-Technologie: Dit onderzoek wordt drieledig: 1. Onderzoek naar de kwantummechanica m.b.v. nanodevices met als doel uiteindelijk te gebruiken in kwantumcomputers. 2. Onderzoek naar en de bouw van levende cellen om leven te begrijpen en ziektes te bestrijden. 3. Nieuwe nano-technologie te ontwikkelen en het maken van video’s van de nano-wereld in real-time.
  • Taal in Interactie: Menselijke taal is evolutionair gezien het meest krachtige interactiesysteem. We weten nog zo weinig van de verankering ervan in ons brein. Dit onderzoek zoekt naar wat is vastgelegd in de genen, in het brein en hoe het zit met linguïstische structuren en sociale interactie.
  • Ontwikkeling van Kinderen: Waarom ontwikkelen sommige kinderen zich meer en beter dan anderen? Welke rol spelen het brein en de omgeving hierin?
  • Functionele Moleculaire Systemen: Het doel is om de grenzen van moleculaire zelf-assemblage op te rekken om multi-component systemen te bouwen waarbij we plaatsing van de moleculaire bouwblokken in de tijd en ruimte in detail kunnen controleren. (Snap jij hem nog?)
  • Wiskunde als taal voor de oorsprong en opbouw van Materie: Onderzoek naar nieuw gevonden materie die niet lijkt te voldoen aan de huidige wiskundige wetten.

Bron: rijksoverheid.nl