5 voordelen van de sauna bezoeken

Je hoort aan alle kanten dat een bezoekje aan de sauna goed is voor je gezondheid. Maar wat is er dan zo goed voor je? Zijn er nog andere voordelen van de sauna? En waarom bezoeken we de sauna niet nóg vaker. Vijf belangrijke voordelen van saunabezoek op een rij.

1. Minder snel ziek

Als je regelmatig naar de sauna gaat, krijg je een verhoogde weerstand. Dat komt omdat je lichaam extra witte bloedcellen aanmaakt én doordat je je lichaam afwisselend blootstelt aan warmte en kou. Door na elke saunagang in een koud bad te gaan of onder een koude douche raakt je lichaam gewend aan extremen. Dit schijnt ook heel goed te zijn voor je hart. Sterker nog, volgens een Fins onderzoek hebben saunabezoekers aanzienlijk minder kans op hart- en vaatziekten dan niet-saunabezoekers.

2. Ontmoetingen in de sauna

Allemaal zonder kleding schept wellicht een band? Het is in elk geval zo dat je snel met mensen aan de praat raakt in de sauna. En dat is goed voor je sociale leven. Vooral als je alleen naar de sauna gaat, heb je altijd snel een praatje. Hoewel sommige mensen gesteld zijn op hun rust, als ze naar de sauna gaan, zijn er vast wel ‘gebieden’ waar je wel kunt praten. Ga je met vrienden naar de sauna, dan maak je er sowieso een sociaal evenement van. Je hebt in elk geval de tijd om even bij te praten.

3. Zonder stroom

Een groot voordeel van een sauna bezoeken is dat je op ‘zwart’ gaat. Niet letterlijk natuurlijk, maar je schermpjes gaan op zwart. In de sauna neem je immers geen telefoon of tablet mee. Je bent onbereikbaar, iets dat we nauwelijks meer zijn in onze maatschappij. En omdat we onbereikbaar zijn, voelen we ons vrij. Verwacht je echt een belangrijk telefoontje, kun je natuurlijk zo af en toe je telefoon gaan controleren. Maar dat is geen aanrader. Probeer echt de tijd te nemen en alles lekker uit te zetten.

4. Stralende teint

Ga je regelmatig naar de sauna, dan krijg je een mooiere huid. Dat komt omdat door de warmte je poriën zo ver opengaan, dat opgehoopt vuil via transpiratievocht eruit kan. Zelfs eventuele gifstoffen ben je na een bezoekje aan de sauna kwijt. Je merkt echt dat je huid een oppepper krijgt van de sauna. Misschien voelt het bij sommigen na afloop wat droog, maar dat kun je oplossen met een vochtinbrengende crème.

5. In je achtertuin

Nu gaat dit artikel over de voordelen van saunabezoek, maar dit puntje behandelt stiekem een nadeel. Je moet je huis uit en naar de sauna toe. Nu hoeft dat niet. Wist je dat een sauna kopen voor in je achtertuin helemaal niet zo ingewikkeld is? Moet je ook je naar buiten, maar slechts de achterdeur uit. Met je eigen sauna kun je er zonder problemen elke week in, zonder dat het je al te veel tijd kost. Een sauna kopen voor jezelf is misschien niet iets waar je meteen aan dacht, maar geef toe: is een eigen sauna niet heel aantrekkelijk? Hebben we toch een voordeel te pakken!