Drie tips voor het kopen van de juiste voortent

voortentjeKamperen met een caravan of camper is een comfortabele vorm van kamperen. Een eigen kampeermiddel is daarbij ook nog vertrouwd en geeft een gevoel van vrijheid. Een voortent zorgt voor extra privéruimte, maar ook extra leefruimte als het weer wat slechter is. Daarnaast geeft een voortent een extra barrière voor inbraak. Drie tips bij het kiezen van de juiste voortent.

Wensen en eisen in kaart brengen

Voor een voortent aangeschaft wordt, moeten de wensen goed in kaart worden gebracht. Hoe groot moet de voortent zijn en van welke gemakken moet hij voorzien zijn? Er zijn verschillende soorten voortenten beschikbaar. Ben je een rondtrekkende reiziger dan is snel opzetten een vereiste, terwijl een kampeerder die lang op een plek blijft misschien eerder kiest voor een voortent die van alle gemakken voorzien is. Diverse typen voortenten zijn geschikt voor verschillende manieren van kamperen. Ook de kleur kan een voorwaarde zijn, het oog wil ten slotte ook wat. Een voortent kan ook leuk aangekleed worden, ze kunnen worden voorzien van gordijnen, tochtstroken en wielflappen. Een voortenttapijt geeft extra comfort. Bijna onmisbaar voor een voortent is een vliegengordijn, deze houdt ongenode bezoekers als vliegen, muggen en ander ongedierte buiten en beschermt ook nog.

Kijk hoe oud het model is

Sommige voortenten zijn universeel en sommige zijn uitsluitend geschikt voor een bepaald merk. Wil je een uitbreiding van een bestaande voortent, dan kun je het beste kiezen voor een uitbreiding van hetzelfde merk. Dit omdat de uitbreiding dan altijd past en omdat de uitbreiding beter oogt bij het bestaande deel. Een voortentluifel van een bepaald merk is vaak uitsluitend te gebruiken bij voortenten van hetzelfde merk. Andere opties zijn eenvoudig aan te schaffen, naast bijvoorbeeld een aanritsbare luifel kan gekozen worden voor aparte zijdelen. Kijk dus altijd van welk merk of bouwjaar de caravan of bestaande voortent is, omdat modellen in de loop der tijd kunnen verschillen.

Materiaalkeuze

Voortenten zijn beschikbaar van verschillende materialen. Een All Season voortent is geschikt voor alle weersinvloeden. Deze tent wordt daarom vooral gebruikt voor mensen die langere tijd op dezelfde plek kamperen, of zelfs een seizoensplek hebben. Is het tentdoek dubbelzijdig gecoat, dan heeft het polyester aan twee kanten een PVC-coating. De tent wordt hiermee luchtdicht en geeft geen condens aan de binnenkant. Kampeer je alleen in de zomer, dan kun je kiezen voor een acryl tentdoek. Dit materiaal ademt, is sterk en verkleurt bijna niet. Ook het frame is beschikbaar van verschillende materialen, als staal, aluminium en kunststof. Staal is sterk, maar ook zwaar. Aluminium is lichter, maar ook minder sterk. Kunststof is licht en sterk, maar ook wat duurder.