Tisens en Prissian, kasteeldorpen in Zuid-Tirol

.
Tisens en Prissian in Meranerland, een gebied in het Italiaanse Zuid-Tirol, worden kasteeldorpen genoemd. Dit komt omdat er in deze plaatsen zes burchten en kastelen te vinden zijn. De grootste is kasteel Katzenzungen, een prachtig kasteel bovenop een van de bergen in de Dolomieten.

Katzenzungen: mix van oud en nieuw

Niet alleen het uitzicht vanuit het kasteel is indrukwekkend, ook het kasteel zelf mag er zijn. De inrichting in kasteel Katzenzungen is Renaissance, een stijl die volgde op de middeleeuwen. Als laatmiddeleeuwse cultuurbeweging begin deze stijl in Italië in de veertiende eeuw. Het kasteel leent zich voor evenementen tot maximaal 450 bezoekers. Het kasteel is 800 jaar oud en binnen waan je je in vervlogen tijden. Omdat het kasteel geschikt is voor evenementen, is het ook deels gemoderniseerd, wat een bijzondere mix van oud en nieuw geeft.

Oudste wijnstok ter wereld

Zuid-Tirol is een gebied waar de vele wijnranken al doen vermoeden dat er wijn gemaakt wordt. Naar verluid staat de oudste wijnrank ter wereld bij kasteel Katzenzungen. Dit is een 350 jaar oude wijnrank van de druif Versoaln. Van deze druif wordt jaarlijks enkele honderden flessen wijn gebotteld, die alleen in Zuid-Tirol verkrijgbaar is. Vergeet dus niet op een terrasje te kijken of je een Versoaln kunt proeven, je krijgt nergens anders ter wereld de kans. Overigens is er nog een wijnrank die de oudste ter wereld zou kunnen zijn, deze staat in Maribor in Slovenië.

De andere kastelen in Tisens en Prissian

Naast kasteel Katzenzungen zijn nog veel meer burchten en kastelen te bewonderen. Tisens en Prissian waren de dorpen waar de edelen hun vakanties doorbrachten. De sfeer uit die tijd is nog steeds te beleven. Dit komt door de vele historische gebouwen. Een ander kasteel in dit gebied is kasteel Leonburg. Helaas is dit privébezit en wordt het niet opengesteld voor bezoekers. De andere kastelen zijn wel te bezichtigen. Kasteel Fahlburg is een café, waar je even kunt uitpuffen en kunt genieten van een drankje. In kasteel Wehrburg kun je zelfs slapen, dit is tegenwoordig een hotel.

Kastanjebosjes in Tisens en Prissian

Langs de verschillende kastelen kun je bijvoorbeeld wandelend of op de fiets. De talrijke wandel- en fietspaden maken dit mogelijk. Tisens en Prissian staan naast kasteeldorpen ook bekend om de kastanjebosjes. In vervlogen tijden was de kastanje basisvoedsel voor de lokale bevolking. Nog altijd toont men respect voor de kastanje door jaarlijks in de herfst een oogstfeest te organiseren. Tijdens dit feest, Keschtnriggl-Fest, staan de dorpen in het teken van de kastanje. Grote dorpsfeesten worden gegeven en de kastanje is het hoogtepunt in de gastronomie. Zuid-Tirol houdt van tradities!

Tussen vilt en kerk

Een van de wandelroutes in Tisens en Prissian is het Viltkunstpad. Ooit werd deze wandeling in het leven geroepen voor de bewustwording van de schapenhouderij en schapenwol. Langs de route van het wandelpad staan kunstwerken opgesteld, gemaakt van vilt, van Zuid-Tiroolse schapen. De route krijgt een internationaal karakter, omdat de kunstenaars die de vilten kunstwerken gemaakt hebben, afkomstig zijn uit zeven verschillende landen. Onderweg kom je langs een historische heuvel, waarop de kerk van St. Christoph/San Cristofo staat. De toren van deze kerk stamt uit de dertiende eeuw, de rest is rond 1600 herbouwd.